Történeti kitekintés

A szoftver fejlődése

A Linux története

Az 1990-es évek elejére általánosan elterjedté vált a személyi számítógép és a hálózati hozzáférés (email, levelezési listák, ftp; ekkor még nincs világháló). Akinek szükséges - elsősorban nyilván az informatikusoknak - van számítógépük és hálózati hozzáférésük. Ekkor a személyi számítógépek világát az egyfelhasználós, egyfeladatos DOS operációs rendszer uralja. Nincs tehát olyan operációs rendszer, amely az elvárható igényeknek és a rendelkezésre álló lehetőségeknek megfelelne. 1984-ben jelent meg az Intel 80386-os mikroprocesszora, az első amely képes multitask üzemmódra. Mint ilyen alkalmas lett volna arra, hogy „igazi” operációs rendszer készüljön rá, de ez nem történt meg, a Microsoft csak 1993-ban készül el az NT 3.1 változattal, '95-ben és '98-ban még mindig a DOS-on alapuló Windows-változatoknál tart. Megvan ugyanakkor azonban a minta, az ekkortájt már két évtizedes múltú UNIX formájában, hogy milyennek is kellene lennie egy igazi operációs rendszernek. Ez a négy körülmény együttesen tette lehetővé, talán szükségszerűvé, hogy valami új dolog induljon útjára, és ez lett a Linux operációs rendszer.

Az elnevezés szigorúan véve a Linux kernelt jelenti (az operációs rendszer magja), általánosabban: a kernel és a GNU rendszerkönyvtárak és alkalmazások együttesét; még tágabb értelemben a különféle disztribúciókat. Pontos elnevezéssel élve GNU/Linux, de röviden Linux. A disztribúció nem más, mint egy telepítésre és felhasználásra kész GNU/Linux operációs rendszer, valamint válogatott felhasználói programok gyűjteménye.

LinusTorvalds_2002_kisebb.jpg

1991: Linus Torvalds másodéves a Helsinki egyetemen, és a 386-os processzor védett módú (protected mode) üzemmódját, taszkváltó képességével kísérletezik. 1991. augusztus 25.: Linus bejelentése a minix levelezési listán.

„Üdv minden Minix-felhasználónak odakinn! Készítek egy (ingyenes) operációs rendszert (csak hobbi, nem lesz olyan nagy és profi, mint a GNU a 386- (486) AT-klónokhoz. Április óta kotyvasztom, és már kezd elkészülni. (...) Mostanában ültetttem át a bash (1.08) és a gcc (1.40) programokat, és úgy tűnik, működnek a dolgok. Ez azt is jelenti, hogy pár hónapon belül valami használhatót fogok kapni, és kíváncsi lennék, milyen képességeket szeretnének az emberek. Minden javaslatot szívesen veszek, azt viszont nem ígérem, hogy meg is csinálom öket :-)

Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi)

Ui.: Igen! Nincs benne Minix-kód és többszálú fájlrendszerrel rendelkezik. Nem hordozható (a 386 feladatváltást használja stb.), és lehet, hogy soha nem is fog az AT-merevlemezeken kívül bármi mást támogatni, minthogy nekem csak ez van :-(.”

A Linux ún. szabad szoftver, annak talán a legismertebb képviselje.


Lásd még (a teljesség igénye nélkül):

Linus Torvalds a wikipedián

Magyar Linux Portál

 

Megjegyzés

impresszum