Relációs adatbáziskezelés

Szabványok

A szabványok létét sokan hajlamosak az önálló alkotó személyiség többé-kevésbé értelmetlen és fölösleges korlátaiként fölfogni. Nem állíthatom azt, hogy ezen fölfogásban esetleg nincs valamelyes igazság. Azonban a szabványok léte és szerepe messze túlmutat ezen a problémán, és ha az igazi programozó szemléleti síkja fölé tudunk egy kicsit emelkedni, akkor belátható, hogy az együttműködés, az együtt-dolgozás, a közös (informatikai) lét alapjairól van szó, amely minden résztvevő közös érdekét szolgálja, a közlekedés szabályaihoz hasonlóan. Még akkor is, ha adott kivételes (!) esetben az adott szabály, vagy annak alkalmazása esetleg valóban értelmetlen lenne. A szabványok egyszerűen a közös nyelvet hivatottak megteremteni a fejlesztés és a felhasználás résztvevői között.

szabvanyok_kicsi.jpg

Szükséges szabványok West és Fowler (2003.) szerint.

Nagyon fontos leszögezni, hogy a megfelelő szabványok megléte ugyan nagymértékben elősegítheti a jobb minőségű és gazdaságosabb fejlesztési munkát, de annak - önmagában - nem szükséges és nem elégséges feltétele. Az, hogy önmagában nem elégséges feltétel, nyilvánvaló. De miért nem szükséges? Azért, mert a megfelelő modellezési, fejlesztési (üzemeltetési) szabványok megléte csak lehetőséget biztosít. Minden szabvány, szabály ugyanis pontosan annyit ér, amennyire azt jól alkalmazzák, ahogyan a szabályokat, szabványokat tartalommal megtöltik. Ezen a ponton viszont vissza kell csatolnunk az adatmodellezéshez, mint alkotó szellemi tevékenységhez: semmilyen szabály és szabvány nem helyettesítheti és nem pótolhatja a megfelelő modellezési szemléletet, illetve készséget. Ugyanakkor azonban hatékonyan elősegítheti és támogathatja a modellezés folyamatát - is.

A piacvezető adatbáziskezelők (IBM, Oracle, MSSQL) fejlesztői eléggé eltérnek a szabványos relációstól (vö. SQL szabványok), ugyan általában csak bővítésként. Több mint problémás azonban az, legalábbis alkalmazói szemszögből, hogy az ismertebb adatbáziskezelők között sem lehet minden további nélkül átvinni az elvileg szabványos SQL-en alapuló programokat.

Vannak kísérletek az adatbáziskezelés nem relációs alapon történő megvalósítására is, részben vagy egészben ún. objektum-orientált módon. Ezek értékelése, vagy akár csak annak kísérlete messzire vezetne, és meghaladja e jegyzet kereteit.


Lásd még (a teljesség igénye nélkül):

Az igazi programozó a világhálón; helyben itt

West Matthew - Fowler Julian: Developing High Quality Data Models. Shell International Limited, London, 2003.

 

Vélemény

Nincs és nem is lehet.

impresszum

Alapfogalmak